Igrice Néptáncegyüttes KHE

Nyíregyháza és a megye a népművészet tárgyi és szellemi értékeinek is páratlan gyűjtőhelye, néhány évtizede még a mindennapok valósága volt a hagyományos falusi lakodalom, a húsvéti öntözés, a karácsonyi pásztorjátékok vagy a paraszti táncmulatságok, bálok.

Ezeknek a gazdag magyar néphagyományoknak egyik örököse az Igrice Néptáncegyüttes, mely megalakulása (1983) óta gyűjti, ápolja és színpadra dolgozza a Kárpát-medence magyarságának zenei- és táncos örökségét.

Repertoárjukban szűkebb hazájuk, – Kelet-Magyarország- táncain kívül a Dunántúl, az Alföld, a Szlovákiában és Erdélyben élő magyarság tánchagyományai kelnek életre.

Saját szervezésű néprajzi gyűjtőútjaikon az Igrice táncosai mind a mai napig kutatják, rögzítik és rendszerezik a tradicionális paraszti kultúra még fellelhető értékeit, videó – és hangfelvételek őrzik a lakodalmak, bálok táncrendjét, az évszázadok óta öröklődő szokásdallamokat, népdalokat.

Az Igrice Néptáncegyüttes rendszeres „táncházak” szervezésével tanítja a városi gyermekeknek és felnőtteknek a csárdás, az ugrós, vagy a forgatós, alapelemeit.

Az együttes a folyamatosan megrendezésre kerülő szakmai eseményeken is részt vesz. Ezt bizonyítja az is, hogy 2006 októberében harmadik alkalommal is elnyerte a „Kiválóan minősült” címet, ami a mozgalomban a legnívósabb díjnak minősül.

Megalakulása óta a Néptáncegyüttes bejárta Európa számos országát, a kisebbségben élő magyarságot magába foglaló szomszéd országokon kívül Németországban, Szicíliában, Észtországban, Lengyelországban, Törökországban, Portugáliában, Spanyolországban, Görögországban és Franciaországban turnéztak az elmúlt években.

A Program weboldala  

A honlapon közzétett kommunikációs anyagok tartalma nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió hivatalos álláspontját.